Köp en säker spjälsäng hos Barnparadiset.se

Hur vet jag att spjälsängen är säker?

Om man handlar en spjälsäng som är gjord inom EU, så kan man lita på att det är en säng som håller måttet. Kontrollera dock märkning som talar om att den lever upp till säkerhetskrav. Det finns dock tillfällen då en riktigt bra spjälsäng kan bli farlig helt enkelt för att man inte använder den på rätt sätt. Kom ihåg att begagnade spjälsängar inte ger samma garantier som nya. De kan ha använts på ett sätt som sänkt förmågan eller som lett till att viktiga fästen och skruvar fattas.

Då du handlar en ny spjälsäng

När du handlar nytt så ska du leta efter märkning som talar om att det finns ett seriöst företag bakom spjälsängen . Den kan garantera att den lever upp till de krav som gäller inom EU och i Sverige (STANDARD SS-EN 716-1) . Om du är osäker på vad som står för vad så ska du givetvis kontakta butiken som säljer och ställa de relevanta frågorna. Dagens spjälsängar är mycket robusta och stabila och de har tillverkats med tanke på många års användning. Det betyder att de har säkra funktioner som gör det möjligt att plocka av spjälor och sidor utan att detta försämrar sängens konstruktion. Så länge som förändringen man utför ingår i sängens originella design så är det säkert att göra om den. T.ex för ett barn som växer och som inte längre behöver ha spjälor hela vägen runt madrassen kan man demontera de.

Begagnade spjälsängar

Något som är mycket viktigt att tänka på är att det finns en säkerhetsrisk med att handla begagnade spjälsängar. Visst kan du komma över en säng som håller mycket hög kvalitet. Men om denna inte har använts inom familjen där man lätt kan ta reda på hur den har använts och om allt som var med från start fortfarande finns med så tar man en risk. Om du handlar begagnat så kan du inte skylla på tillverkaren av spjälsängen om den inte fungerar som den ska. I de flesta fall så är det mycket bättre att handla en ny spjälsäng om man inte kan ärva sängen från någon som man verkligen litar på eller inom samma familj.

Viktigt att tänka på

Kom ihåg att du måste använda spjälsängen på rätt sätt om du vill att den ska förbli säker. De spjälsängar som tillverkas i enlighet med de säkerhetskrav som råder i Sverige kommer att ha tydliga instruktioner för hur sängen ska sättas ihop och plockas isär. Om du bestämmer dig för att skapa nya hål för att ge sängen ytterligare ett läge för sängbotten, så går du ifrån de instruktioner som kommer med den nya sängen och det här kan vara farligt. Det bästa är att låta bli att experimentera med sängens design på egen hand. Idag finner du lätt en säng som är anpassad till dina behov. T.ex kan du ha sidosäng direkt vid din egen säng, låta barnet växa i om du köper växasäng eller lägga till en sänghimmel utan att detta äventyrar ditt barns säkerhet.

Bild: www.barnparadiset.se

Kommentera