Babynest – en mysig och säker plats för barnet

Ska man sova ihop med nyfödd eller välja spjälsäng?

Frågan om huruvida man ska sova ihop med ett nyfött barn eller låta det sova i en spjälsäng är laddad och fortfarande mycket aktuell. Beroende på vad man själv väljer så kan det kännas jobbigt att höra kritiska kommentarer om detta från folk som tror på det motsatta. Nu är det dock inte så att man måste välja och den som redan har fått barn vet att barnets utveckling kräver olika typer av sov-arrangemang. Därför finns det ingen anledning till att vägra spjälsäng eller gå ut och demonstrera mot folk som sover med sina barn på golvet. Som förälder så kommer man med största sannolikhet att göra lite av både det ena och det andra…

Argument för spjälsängen

De som anser att man alltid ska låta barnet sova själv i en spjälsäng har god anledning till detta argument. Det finns nämligen en fara med att ligga nära ett litet barn om man till exempel är extremt trött eller får medicin av något slag. Är olyckan framme så kan det leda till mycket tråkiga konsekvenser. Dessutom så är vuxensängar inte gjorda för barn som börjar krypa. Från en dag till den nästa så kan en bebis på några månader ha satt igång med baklänges ålande. Om Mamma och Pappa sover så är detta rent ut sagt livsfarligt i en säng utan kanter som tar emot. En annan sak handlar mer om hur man ser på det där med gemensamt sovande. Om man inte vill ha ett barn i sin säng under några års tid så kan det förstås vara en fördel att använda sig av spjälsängen från start.

Argument för att sova tillsammans

Argumenten mot spjälsängen är lika skarpa och kloka som de som är för. Här talar man om att ett nyfött barn inte bör läggas i egen säng för att det behöver den fysiska kontakten med en vuxen. Man menar att det är bättre för barnets emotionella och fysiska utveckling att sova med andra. För den som ammar fritt så är det också enklare att ha nära till sin bebis utan att behöva kliva ur sängen. Sover man ihop så upplever man ofta att det blir mer vila då barnet inte behöver vakna och gråta bara för att det saknar den fysiska kontakten. Vill man ha sin bebis i föräldrarnas säng så ska man ha ett slags skydd så som ett babynest eller sleepyhead.

Den ultimata lösningen

Den ultimata lösningen heter inte antingen eller. Tvärtom så har moderna spjälsängar utvecklats för att möta behovet om att sova nära och tillsammans. Genom att placera en spjälsäng alldeles vid den egna sängen så får både förälder och barn sin egen yta att sova på men avståndet är inte längre än att man kan ta på varandra. Det är viktigt att komma ihåg att varje förälder och barn är unikt och man kan inte tala om regler som gäller för alla. Spjälsängen är dock en möbel som man behöver som mer än en sovplats för natten. När barnet växer så kommer föräldrar inse hur skönt det är med en säker plats att placera barnet på då man kanske måste göra något snabbt och behöver veta att barnet är i trygghet. Därför bör man investera i en spjälsäng oavsett om man planerar att sova ihop eller inte.

Kommentera